Het belang van een goed binnenklimaat in de zorg

Werkt u in een zorginstelling waar sprake is van een wisselend binnenklimaat? Krijgt u vaak klachten van bewoners of medewerkers over droge ogen of hoofdpijn? Of is het te warm of te koud in de zorginstelling? En vind u het lastig om alle verschillende wensen samen te brengen en voor iedereen een goed binnenklimaat te verzorgen, zonder dat de kosten te hoog oplopen? Dan bent u op het juiste adres!

 

Klik hier om direct contact op te nemen voor advies binnenklimaat

Voor bewoners van een verpleeghuis of verzorgingshuis is het binnenklimaat van belang voor hun comfort en gezondheid. Zij zijn vaak gevoeliger voor hoge temperaturen of slechte luchtkwaliteit, en een slecht binnenklimaat kan leiden tot diverse gezondheidsklachten.

Voor medewerkers is het binnenklimaat ook van invloed op hun productiviteit en hun ziekteverzuim. In een gezonde zorginstelling zijn gebruikers productiever en hebben minder ziekteverzuim. Kortom: een gezond binnenklimaat loont!

Tips voor een gezond binnenklimaat

Het bereiken van een goed binnenklimaat in jouw zorginstelling hoeft geen dure opgave te zijn. Met een aantal praktische en vooral niet-kostbare tips valt snel veel winst te behalen. Denk eens aan:

Dichtbij het glas is het vaak kouder. Zit of werkt u vaak dichtbij het glas, kijk dan eens of uw bureau misschien op een andere plek kan staan? Dit kan zo een paar graden schelen! Als het mogelijk is, vervang dan uw glas door HR++ of triple glas.

Weet u hoe de staat van de luchtfilters is? Het op tijd vervangen van de filters zorgt ervoor dat het ventilatiesysteem goed werkt en de lucht in het pand fris en van goede kwaliteit is.

Iedereen ervaart comfort anders, de oplossing kan dus ook per persoon gezocht worden en hoeft niet altijd een ingreep in het gebouw te betekenen. Denk eens aan een elektrische deken voor iemand in uw zorginstelling. Dat scheelt tevens energie!

Frequently Asked Questions

Een gezond binnenklimaat voor al uw gebouwgebruikers ontwikkelen en behouden is geen gemakkelijke opgave, en u bent niet de enige die tegen dit probleem aanloopt. Onderstaand vind u een lijst met veelgestelde vragen, die wellicht kunnen helpen uw probleem op te lossen.

Wat is een gezond binnenklimaat?

Het binnenklimaat draagt bij aan onze beleving van het gebouw en gaat onder andere over temperatuur, luchtkwaliteit en verlichting. Als het binnenklimaat niet op orde is, zijn er bijvoorbeeld klachten over warmte en kou. Een gezond binnenklimaat  is erg belangrijk. Bewoners verblijven vaak voor een langere tijd in zorginstellingen. Een goed binnenklimaat is dan ook gewenst.

Wat zijn de voordelen van een gezond binnenklimaat?

Een gezond binnenklimaat zorgt ervoor dat bewoners en personeel zich comfortabel en prettig voelen in het gebouw waarin zij wonen of werken. Dit kan nog best een uitdaging zijn. Wat voor de één een comfortabele temperatuur is, kan voor de ander juist te koud zijn. Met het binnenklimaat kunt u hierop bijsturen en ervoor zorgen dat er aan de wensen van verschillende groepen gebruikers wordt voldaan. Zo kunnen bijvoorbeeld de nodige maatregelen getroffen worden zodat ouderen het lekker warm hebben, zonder dat dit de werkzaamheden van de verzorging beïnvloedt. Of zo kan er waar nodig juist meer of minder worden geventileerd, zonder dat er klachten over tocht ontstaan.

Is het kostbaar om binnenklimaat te verbeteren?

Bent u van plan om binnenkort uw pand te verduurzamen? Het verbeteren van het binnenklimaat kan dan zeker samen hand in hand gaan met uw plannen en hoeven dus niet altijd extra kosten met zich mee te brengen. Bent u bijvoorbeeld van plan om vloerverwarming aan te brengen, dan komt dit niet alleen ten goede aan uw energierekening, maar ook aan het comfort van bewoners. Ook op kleine schaal zijn er snelle oplossingen mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld infraroodverwarming een oplossing bieden voor bewoners die het graag een beetje warmer willen hebben, zonder dat hierbij de hele ruimte extra verwarmt hoeft te worden.

Kennis

Onze adviseurs helpen u graag bij het verbeteren van uw binnenklimaat. Hieronder enkele van onze eerder uitgevoerde onderzoeken bij zorginstellingen. Wilt u meer weten, neem dan gerust contact op met onze experts.

PvE Langdurige Zorg gelanceerd

Onderzoek warmteklachten in de zomer

Advies bij nieuwbouw verpleeghuis

Onze diensten en experts

Wij van bba binnenmilieu hebben al meer dan 25 jaar ervaring met binnenklimaat in de gebouwen. Wij weten als geen ander hoe complex een goed binnenklimaat kan zijn en hoeveel factoren hier invloed op hebben: van ontwerp tot installaties, en onderhoud tot persoonlijke voorkeur van gebouwgebruikers. bba binnenmilieu helpt jou graag met onderzoek en advies om tot een gezond binnenklimaat te komen voor iedereen in jouw zorginstelling. Neem gerust eens contact op met onze specialisten voor meer informatie.

 • Gebouwonderzoek

  Een van onze hoofdactiviteiten is het onderzoeken van gebouwen met binnenklimaatklachten. bba maakt gebruik van de zogenaamde ‘Building in Use-methode’. Deze methode geeft een compleet inzicht in de aard van de klachten en de oorzaken hiervan. Hiermee kunnen we u helpen met het realiseren van een comfortabel binnenmilieu.

  Het onderzoek begint meestal met een (klachten)inventarisatie en objectivering van de binnenklimaatbeleving. Hierna vindt een uitgebreide inspectie plaats van het gebouw en de aanwezige (klimaat)installaties. Ter onderbouwing van de bevindingen kunnen aanvullend specifieke metingen worden uitgevoerd. Aan de hand van de onderzoeksuitkomsten stellen we een diagnose gesteld en adviseren we verbetermaatregelen.

 • Nieuwbouw- en verbouwadvisering

  Een andere adviesdienst van bba is nieuwbouw- en verbouwadvisering. Ook bij het creëren van nieuwe plannen tijdens de initiatiefase of het aanpassen van bestaande situaties, kunnen wij u ondersteunen. Dit doen we door een overwogen planbeoordeling of het opstellen van een Programma van Eisen met bijzondere aandacht voor het binnenmilieu. Zo ontwikkelen we gezonde installatieconcepten en verzorgen we de kwaliteitsbewaking van het binnenmilieu. Onze advisering kan betrekking hebben op installatietechniek, maar ook op bijvoorbeeld  buitenzonwering, of inrichtingsmaterialen.

  Ook kan bba herhuisvestingstrajecten begeleiden. Of het nu om een bestaand of nieuw gebouw gaat, we zien er op toe dat in de nieuwe situatie de binnenmilieukwaliteit is gewaarborgd.

 • Metingen/sensornetwerk

  Heeft u ook de indruk dat het binnenmilieu in uw gebouw beter kan? Voortschrijdende sensortechnologie en Internet of Things maken continue monitoring van het binnenmilieu ook voor u bereikbaar. bba binnenmilieu loopt voorop in deze ontwikkeling. Door in uw gebouw een sensornetwerk aan te leggen, kan bba binnenmilieu op afstand de luchtkwaliteit en de temperatuur in de gaten houden. bba gaat verder waar anderen stoppen: met onze binnenmilieu-expertise beoordelen we de situatie op afstand en kijken we verder dan de grenswaarden. We interpreteren de gegevens en overleggen met u over de zin en onzin van eventuele maatregelen. Met onze expertise vertalen we data naar informatie. Op basis van deze informatie krijgt u een advies waar u iets aan heeft. Op die manier kan het binnenmilieu gericht bijgesteld worden, wat zorgt voor tevreden gebouwgebruikers.

  Naast monitoring met sensornetwerken kunnen wij ook stand-alone metingen doen, bijvoorbeeld als onderdeel van een klachtenonderzoek. Wij hebben een groot assortiment meetapparatuur, bijvoorbeeld voor temperatuur, tocht, PMV, CO2-concentratie, fijnstof, ventilatiehoeveelheden, chemische stoffen en schimmels, lichtniveaus, luminantie en spectrale metingen. Voor metingen op het gebied van geluid en akoestiek/nagalmtijd verwijzen we naar ons moederbedrijf DGMR.

  Heeft u interesse? Neem contact op voor meer informatie.

 • ir. Froukje van Dijken

  healthy building specialist + unitmanager

  ir. Froukje van Dijken

  healthy building specialist + unitmanager

  achtergrond
  TU Eindhoven, Fysische Aspecten van de Gebouwde Omgeving (FAGO) aan de faculteit Bouwkunde

  specialisatie
  binnenmilieu in scholen en kinderdagverblijven, luchtkwaliteit, onderzoeksmethodologie, klimaatregeling, kennisoverdracht

  Klik hier voor meer informatie over Froukje.

 • Mark Verlinde

  HVAC + indoor climate specialist

  Mark Verlinde

  HVAC + indoor climate specialist

  achtergrond
  Hogeschool Utrecht, Integrated Circuit Design en 10 jaar een eigen inregelbureau gehad.

  specialisme
  Gebouwgebonden klimaatinstallaties, regelstrategieën en analyse (dis)functioneren klimaatinstallaties.

  Klik hier voor meer informatie over Mark.

   

 • dr. ir. Marije te Kulve

  lighting + indoor climate specialist

  dr. ir. Marije te Kulve

  lighting + indoor climate specialist

  achtergrond
  TU Eindhoven, Bouwfysica aan de faculteit Bouwkunde (MSc) en Universiteit Maastricht, Humane Biologie aan de faculteit FHML (PhD)

  specialisme
  licht en gezondheid, thermisch comfort, productiviteit, onderzoeksmethodologie

  Klik hier voor meer informatie over Marije.