De huidige ventilatierichtlijnen en -technieken richten zich vrijwel altijd op het reduceren van verontreinigingen door verdunning met buitenlucht. Hiervoor wordt de CO2-concentratie vaak als bezettingsindicator gebruikt. In het ideale geval zouden we verontreinigingen rechtstreeks willen meten en ventileren om de concentraties binnen acceptabele grenzen te houden.

Er is steeds meer bekend over de schadelijke effecten van fijnstof in het binnenmilieu. Ondertussen maken Internet of Things en steeds betrouwbaardere sensoren, waaronder ook fijnstofsensoren, het mogelijk om verschillende parameters voortdurend te monitoren via online sensornetwerken. De kosten van zulke netwerken dalen snel, waardoor deze ook voor woon- en kantoorgebouwen aantrekkelijk worden. Maar zijn deze monitors in de praktijk betrouwbaar genoeg om toe te passen voor de regeling van eenĀ  ventilatiesysteem?

bba volgt de ontwikkelingen van sensoren op de voet en heeft al verschillende projecten uitgevoerd met online-sensornetwerken in binnen- en buitenland. In dit artikel worden verschillende fijnstofmonitoren met elkaar vergeleken om te bepalen of de monitors betrouwbaar de deeltjesemissies kunnen detecteren bij enkele veelvoorkomende huishoudelijke activiteiten.

Lees de bevindingen in het bijgevoegde artikel uit TVVL magazine!