ir. Janneke de Kort – indoor climate specialist

Mijn naam is Janneke de Kort en ik kom uit Dongen, Noord-Brabant. In 2019 heb ik de opleiding Bouwkunde aan Avans Hogeschool afgerond. Daarna ben ik door gaan studeren aan de TU Eindhoven binnen de faculteit Building Physics and Services, waar ik vorig jaar mijn masterdiploma heb mogen ophalen. Mijn afstudeeronderzoek ging over de invloed van VOS-emissies afkomstig van bio-based en synthetische materialen op de binnenluchtkwaliteit en daarmee dus op de gezondheid van gebouwgebruikers.

Via een korte omweg bij DGMR ben ik uiteindelijk bij bba binnenmilieu komen werken. Wat ik heel bijzonder vind aan bba is dat zij de mens echt centraal stelt. In de bouw wordt de mens en diens gezondheid vaak benoemd maar wordt het gebouw met haar technische installaties toch als belangrijkste ervaren. Bij bba is dat andersom. Daarnaast vind ik de manier van werken bij bba erg sterk: we onderbouwen onze adviezen met wetenschappelijk onderzoek en zijn goed op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Ik ben nog veel aan het ontdekken, maar houd mij binnen bba vooral bezig met luchtkwaliteit en ventilatie, onderwerpen waar ik tijdens mijn afstuderen natuurlijk al uitgebreid mee bezig ben geweest. Ik vind het interessant hoeveel invloed de luchtkwaliteit binnen een gebouw op je gezondheid heeft. Met name vluchtige organische stoffen is een relatief nieuw onderwerp wat het voor mij extra leuk maakt. Verder werk ik graag bij de vele maatschappelijke projecten die bba rijk is, zoals bij scholen en kleinere opdrachtgevers. Dit is voor mij erg betekenisvol werk.

Tot slot ben ik naast mijn werk bij bba lid van de NVBV, de Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging. Ik zit daar in de activiteitencommissie en organiseer een aantal keer per jaar webinars of locatiebezoeken. Eens in de 2 jaar organiseren we ook een kennisdag.