Binnenmilieu in scholen

Twee jaar lang heeft het gespookt in de Lorentzschool in Leiden. Al direct nadat de leerlingen en leerkrachten in het nieuwe schoolgebouw waren verhuisd, had men af en toe last van kou en tocht, hoorde men fluitende en loeiende geluiden en waaiden de ramen af en toe open. Ghostbusters Mark en Froukje van bba binnenmilieu hebben het spook na een grondig onderzoek gelukkig te pakken kunnen krijgen.

Dit klinkt als een spannend verhaal. Toch hebben we hier te maken met problemen op het gebied van binnenmilieu. Het rondwaren van het ‘schoolspook’ hangt namelijk voor een belangrijk deel samen met de opbouw en regelinstellingen van de klimaatinstallaties.

Het ventilatiesysteem is niet voorzien van een verwarmer om de (koude) buitenlucht voor te verwarmen. Op koude ochtenden wordt door het ventilatiesysteem via warmteterugwinning zo veel mogelijk warmte uit de school gehaald door extra lucht af te zuigen. Dit heeft tot gevolg dat de school op die momenten op onderdruk komt te staan, wat gepaard kan gaan met tocht of fluiten rondom deuren en ramen.

bba heeft de school onder andere geadviseerd om de instellingen van de klimaatinstallaties aan te passen.

 • ir. Froukje van Dijken

  healthy building specialist + unitmanager

  ir. Froukje van Dijken

  healthy building specialist + unitmanager

  achtergrond
  TU Eindhoven, Fysische Aspecten van de Gebouwde Omgeving (FAGO) aan de faculteit Bouwkunde

  specialisatie
  binnenmilieu in scholen en kinderdagverblijven, luchtkwaliteit, onderzoeksmethodologie, klimaatregeling, kennisoverdracht

  Klik hier voor meer informatie over Froukje.