Afgelopen vrijdag waren wij als bba te gast bij de intreerede van onze eigen Atze Boerstra. Al ruim anderhalf jaar is hij werkzaam als professor Building Services Innovation aan de Faculty of Architecture and the Built Environment van de TU Delft, en afgelopen vrijdag was het dan eindelijk tijd voor zijn officiële academische plechtigheid.

 

In de ochtend voorafgaand aan de intreerede vond een symposium plaats, waarbij sprekers vanuit verschillende vakgebieden presenteerden en discussieerden over het thema innovatieve klimaatsystemen, het promotieonderwerp van Atze.

Tim Jonathan trapte het symposium af met een presentatie over de Green Village: de innovatieve hub op de TU Delft (waar het symposium tevens gehouden werd) waarop verschillende duurzame innovaties in de gebouwde omgeving getest werden, voordat zij grootschalig toegepast kunnen worden. Na Tim was het woord aan Ed Rooijakkers, die vertelde vanuit het perspectief van de installatie-adviseur, en Alessandra Luna Navarro, die presenteerde vanuit het perspectief van de wetenschap. Tijdens hun presentaties blikten zij terug op waar wij vandaan kwamen, maar lag de focus vooral op oplossingen voor vandaag én morgen.

Na een korte pauze was het de beurt aan Paul van Bergen, directeur van ons moederbedrijf DGMR en al lange tijd collega van Atze. Hij vertelde over meerdere projecten van hem die zijn kijk op het vak veranderd hebben, en wat voor rol bouwfysica in de toekomst van de gebouwde omgeving zou moeten spelen. Daarna was het de beurt aan Henk Willem van Dorp en tot slot oud-bba-collega Rolien Van de Bunt-Wise namens BAM Wonen, over hoe zij trachten gezondere en duurzamere woningen te realiseren zonder de bewoner uit het oog te verliezen.

 

Na de lunch in de aula van de TU Delft was het dan eindelijk tijd voor de intreerede en presentatie van professor Boerstra. Hierin blikte hij terug op de geschiedenis van binnenklimaat en plaatse hij de moeilijke tijden waarin wij ons nu bevinden in perspectief door middel van praktische vragen en voorbeelden. Aan bod kwamen onder andere onze huidige energiecrisis, groeiende materialenschaarste, duurzaamheidseisen aan installaties en gebouwen en natuurlijk COVID-19. Tevens gaf Atze een blik vooruit op de projecten waar hij de komende jaren bij de TU Delft aan wil werken, wat zijn altijd blijvende nieuwsgierigheid in binnenklimaat karakteriseerde. Afsluitend was het tijd voor een gezellige borrel met collega’s, familie en vrienden.

  • dr. ir. Atze Boerstra

    feelgoodbuilding specialist + managing director

    dr. ir. Atze Boerstra

    feelgoodbuilding specialist + managing director

    achtergrond
    TU Delft, Klimaatregeling, faculteit Werktuigbouwkunde & promotie TU Eindhoven, unit Building Physics & Systems (BPS)

    specialisatie
    thermisch binnenklimaat, luchtkwaliteit, beleidsadvisering, PPS/DBFMO projecten, installatietechniek, research & development, rechtszaken

    Klik hier voor meer informatie over Atze.