Scholenspecialist Froukje van Dijken van bba binnenmilieu en Adviseur Bouwfysica Gertjan Verbaan van DGMR over de ventilatieproblemen op scholen en de kansen van de nieuwe SUVIS regeling.

Structurele maatregelen

Gertjan: “Door het programma van eisen Frisse Scholen zijn schoolbesturen bewuster geworden van het belang van een goed binnenklimaat. Ze kregen meer inzicht in de maatregelen bij de verschillende klassen A, B en C. Wat ook hielp was het onderzoek van TNO waaruit bleek dat een goed binnenklimaat bijdraagt aan de prestatie van leerlingen. Hoe hoger de CO2-concentratie, hoe lager de prestatie. De SUVIS-regeling is er om die bestaande groep ‘vergeten’ schoolgebouwen aan te pakken, die voorlopig nog niet voor renovatie in aanmerking zouden komen.”

Froukje: “Het voordeel van de regeling is dat scholen eindelijk bewuster worden. Als we tien jaar geleden adviseerden om CO2-stoplichtmeters toe te passen, dan zagen we nog wel eens dat de meters na verloop van tijd in een la verdwenen. Het negatieve signaal van de meter kon frustrerend zijn omdat structurele maatregelen uitbleven. Nu er een infectieziekte aan te pas komt is er een duidelijke vraag om monitoring van de CO2-concentratie. Het gaat nu direct om de gezondheid van de kinderen en het personeel.”

Lees verder in het bijgevoegde artikel van schooldomein.

 • ir. Froukje van Dijken

  healthy building specialist + unitmanager

  ir. Froukje van Dijken

  healthy building specialist + unitmanager

  achtergrond
  TU Eindhoven, Fysische Aspecten van de Gebouwde Omgeving (FAGO) aan de faculteit Bouwkunde

  specialisatie
  binnenmilieu in scholen en kinderdagverblijven, luchtkwaliteit, onderzoeksmethodologie, klimaatregeling, kennisoverdracht

  Klik hier voor meer informatie over Froukje.