REHVA – CLIMA congress komt naar Nederland 2022

Van 22 t/m 25 mei 2022 organiseren TVVL, het CLIMA 2022 organisatiecomité en de universiteiten TU Delft en TU Eindhoven het 14de REHVA HVAC World Congress in Rotterdam. Directeur Atze Boerstra van bba binnenmilieu is congres president en Froukje van Dijken is lid van het scientific comité. Er is een prachtig wetenschappelijk programma.

Het congres wordt gehouden in het recent geopende Rotterdam Ahoy Convention Center. Er is voorzien in een line-up met topsprekers uit binnen- en buitenland en inspirerende workshops. Daarnaast is er sprake van een sociaal en cultureel programma. Er is gezorgd voor een invulling die zowel voor academici als ook voor fabrikanten, installateurs, raadgevende ingenieurs en opdrachtgevers erg boeiend wordt.

Het 14de HVAC World Congress start op zondag met bijzondere excursies in Rotterdam en een spetterend openingsevenement in de middag. Marjan Minnesma verzorgt de prikkelende openingskeynote. Zij is directeur van Stichting Urgenda, een organisatie die met succes de Nederlandse overheid via de rechter dwong om sneller en ingrijpender maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Zij is de meest invloedrijke Nederlander als het gaat om het op de agenda zetten en houden van het onderwerp energietransitie.

Op de maandag is het thema Health & Comfort, op dinsdag draait het om de thema’s Energy en Learning & Education en op de laatste dag, de woensdag, zijn Digitization en Circularity de centrale thema’s.

Een van de sprekers is onder andere professor Lidia Morawska, directeur van het ‘International Laboratory for Air Quality and Health’ aan de Queensland University of Technology (QUT). Door TIME magazine is ze recent verkozen tot één van de honderd meest invloedrijke personen wereldwijd in verband met haar publicaties en activiteiten op het gebied van luchtkwaliteit en overdracht van infectieziekten. Zij verzorgt op maandag 23 mei een keynote over de overdracht van het Corona-virus via de luchtroute (airborne route) en het belang van ventilatie. Zij zal in haar presentatie onder meer uitleggen hoe zij, in samenwerking met vakgenoten, in de loop van 2020 de World Health Organisation (WHO) heeft kunnen overtuigen om ventilatie als standaard Covid-maatregel op te nemen.

De organisatie heeft er ook voor gekozen om elke congresdag in de ochtend, voor het programma begint, sportactiviteiten aan te bieden. Deelnemers moeten dus vooral ook hun sportkleding meenemen. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam zorgt dat je de kennisintensieve dagen goed doorkomt. ’s Avonds zijn er enkele diners waarvoor men zich apart kan aanmelden, met op dinsdagavond 24 mei een galadiner. Met ISSO worden bijvoorbeeld ook technische excursies naar bijzondere projecten in de omgeving georganiseerd. Ook Young REHVA organiseert op de maandagavond een specifieke sociale activiteit voor jonge congresdeelnemers.

Bijdrage bba binnenmilieu
Als bureau helpen we bij de inhoudelijke invulling van het programma. Daarnaast zijn we bijvoorbeeld ook officieel als sponsor aangesloten. Waarom doen we hieraan mee? Ten eerste omdat het natuurlijk om een unieke kans gaat. Dit vooraanstaande internationale congres dat onder andere een focus heeft op installatietechniek en binnenmilieu is nog nooit eerder in Nederland gehouden. We moesten hier gewoon bij zijn. Maar los daarvan geeft dit congres de mogelijkheid om dicht bij huis intensief kennis uit te wisselen met vakbroeders (m/v) uit heel Europa en daarbuiten. Niet voor niks zullen bijna alle bba medewerkers acte de presence geven met onder andere ook eigen presentaties.

Eerste hybride evenement
Dit congres zal het eerste ‘hybride’ CLIMA Congress zijn. Een deel van alle sessies zijn ook via internet beschikbaar en de presentaties komen beschikbaar via een digitaal platform. Een deel daarvan zal men live vanaf elke plek in de wereld kunnen bijwonen, en een deel zal later terug te kijken zijn. Deze methode wint het natuurlijk nooit van het daadwerkelijk bijwonen van de sessies, met al zijn interactie en netwerkmomenten met vakgenoten. Dus ik zou zeggen: draal niet en schrijf je vandaag nog in via de website.
Zorg dat je deze unieke kans niet mist om het CLIMA-congres in onze mooie stad Rotterdam bij te wonen.

Meer informatie over het programma, tickets en andere faciliteiten is te vinden op
www.clima2022.org. Heeft u vragen over het congres, stuur een e-mail naar
info@clima2022.org of upload uw vraag via de site https://clima2022.org/contact/

Deze blog is gebaseerd op een artikel dat door Rob van Mil (Stijlmeesters) is geschreven voor REHVA journal.

 • dr. ir. Atze Boerstra

  feelgoodbuilding specialist + managing director

  dr. ir. Atze Boerstra

  feelgoodbuilding specialist + managing director

  achtergrond
  TU Delft, Klimaatregeling, faculteit Werktuigbouwkunde & promotie TU Eindhoven, unit Building Physics & Systems (BPS)

  specialisatie
  thermisch binnenklimaat, luchtkwaliteit, beleidsadvisering, PPS/DBFMO projecten, installatietechniek, research & development, rechtszaken

  Klik hier voor meer informatie over Atze. 

 • ir. Froukje van Dijken

  healthy building specialist + unitmanager

  ir. Froukje van Dijken

  healthy building specialist + unitmanager

  achtergrond
  TU Eindhoven, Fysische Aspecten van de Gebouwde Omgeving (FAGO) aan de faculteit Bouwkunde

  specialisatie
  binnenmilieu in scholen en kinderdagverblijven, luchtkwaliteit, onderzoeksmethodologie, klimaatregeling, kennisoverdracht

  Klik hier voor meer informatie over Froukje.