bba binnenmilieu bestaat 25 jaar en dat vieren we op donderdag 30 september in de Botanische Tuin van de TU Delft.
Ook kunt u het webinar over de past, present en future van bba van dit voorjaar terugkijken én leest u hieronder meer over het DNA van bba.
al 25 jaar het kleine bureau met grote ideeën
Op 6 maart 2021 was het precies 25 jaar geleden dat bba binnenmilieu opgericht werd. Een mooie aanleiding om eens in het DNA van ons bureau te duiken.
Wat hebben gebruikers van gebouwen in hun situatie nodig om gezond te blijven? Een vraag die we ons bij bba binnenmilieu regelmatig stellen. In 1996 keek bba-oprichter Atze Boerstra op die manier naar het sick building syndrome. Hij wilde werknemers in kantoren en andere gebouwgebruikers hun gezondheid teruggeven. Vanuit een leegstaande woning aan de Noorderhavenkade in Rotterdam startte hij zijn missie: een gezond binnenmilieu realiseren voor iedereen.
Een bijstandsmoeder met gezondheidsklachten in haar schimmelige woning. Werknemers die door slechte ventilatie ziek werden van hun werkomgeving. De eerste jaren lag de focus op het onderzoeken van comfort- en gezondheidsklachten in gebouwen. Door niet alleen met verstand van zaken te meten, maar ook door systematisch gebruikerservaringen mee te nemen en altijd toe te werken naar concrete oplossingen, werd bba binnenmilieu steeds beter in de aanpak van uitdagende binnenmilieuvraagstukken.
Weer 2 jaar later werkten we met drie collega’s vanuit een startup-ruimte in het Rotterdamse havengebied. Vaak in samenwerking met Achmea Arbo – voorheen de arbodienst van de Rijksoverheid. We pakten aan en boekten goede resultaten. Dat viel partijen als de Belastingdienst en Schiphol ook op, die vroegen om een preventief onderzoek naar het binnenklimaat. Toen we later een methode bedachten om de blootstellingsrisico’s voor legionella te bepalen, klopten ook ministeries en Amerikaanse bedrijven aan.
Mensen als startpunt nemen, wetenschappelijk onderbouwde antwoorden zoeken, methodes ontwikkelen en nieuwe oplossingen bedenken. Dat is bba binnenmilieu ten voeten uit. Het kleine bureau met grote ideeën keek verder dan kantoren. Na de opstartjaren kwam de focus meer en meer te liggen op andere typen gebouwen. We geloofden met succes in het verbeteren van leerprestaties door de aanpak van het binnenklimaat in scholen. We werkten mee aan ontwerpplannen om ziekenhuispanden te laten bijdragen aan de gezondheid van patiënten en medewerkers. Ook werd bba steeds vaker gevraagd om binnenmilieuproblemen in woongebouwen op te lossen of te voorkomen.
Internationaal vielen de bba-experts steeds meer op. Niet alleen in Nederland, maar ook op Europees niveau schreven we mee aan normen voor het binnenklimaat. We publiceerden papers en werden uitgenodigd te spreken op (inter)nationale congressen. Wat we te vertellen hadden, was nieuw en relevant. De liefde voor complexe vragen en nieuwe uitdagingen, en de wens van Atze tot verdere professionalisering, zorgde er in 2014 voor dat bba binnenmilieu een dochter werd van ingenieurs- en adviesbureau DGMR.
bba binnenmilieu is uitgegroeid tot een bureau met acht experts, nu gevestigd in Den Haag. De samenwerking met DGMR vergroot de kansen in de markt. We leggen ons anno 2021 nog verder toe op de meer ingewikkelde binnenmilieuvraagstukken en zijn tegenwoordig ook te vinden in verpleeghuizen, aan boord van schepen, in theaters, in horecagelegenheden en noem maar op. Omdat ook licht onderdeel van een goed binnenmilieu uitmaakt, zet bba zich sinds een paar jaar meer in voor dat thema. Het spreekt voor zich dat de nieuwe lichtexpertise van bba net zo wetenschappelijk verankerd is als voor de thema’s lucht en klimaat het geval is.
De COVID-pandemie brengt ook voor bba nieuwe uitdagingen met zich mee. Zodra in het voorjaar van 2020 duidelijk werd dat de ziekte zich in sommige situaties ook via de lucht verspreidt, schakelden we snel. Wat hebben ouderen in verpleeghuizen nodig? Wat hebben restauranthouders, medewerkers van stembureau nodig? We bedachten binnen een paar maanden een systeem om de kans op coronabesmetting in ruimten te bepalen aan de hand van ventilatie- en luchtkwaliteitsgegevens.
bba binnenmilieu is goed in het oppakken van maatschappelijke thema’s; problemen signaleren en ze goed onderbouwd aanpakken. Dat lukt alleen als er vervolgens opdrachtgevers zijn die geloven in de aanpak van bba binnenmilieu. Die mensen in plaats van techniek centraal stellen. Die alleen genoegen nemen met het beste resultaat. Die de meerwaarde zien van een eigenwijze houding: wij vinden een oplossing. Zo brengen opdrachtgevers en bba binnenmilieu het beste in elkaar naar boven voor elk binnenmilieu. Al 25 jaar.