Om goed te kunnen slapen moet het niet te warm of te licht zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met ventilatie? Heeft de toevoer van voldoende schone lucht een positief op onze slaapkwaliteit?

Onderzoek in woningen laat zien dat de hoeveelheid verse luchttoevoer in slaapkamers vaak onvoldoende is. Door de relatief lange blootstellingsduur is een goede luchtkwaliteit in de slaapruimte (ook in bijvoorbeeld hotels en de gezondheidszorg) extra belangrijk. In het algemeen kan onvoldoende ventilatie leiden tot gezondheidsklachten. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat luchtkwaliteit en de
ventilatiehoeveelheid van invloed zijn op slaapkwaliteit. Hoe zit dit nu precies? En is het inderdaad zo dat de nachtrust positief te beïnvloeden is door meer te ventileren?

In opdracht van de TVVL heeft bba binnenmilieu een literatuuronderzoek gedaan naar het effect van ventilatie en luchtkwaliteit op slaapkwaliteit. Gecombineerd met het effect van de binnenluchtkwaliteit op gezondheid, zijn deze inzichten gebruikt om ideaal-eisen voor slaapruimten te formuleren.

Lees het volledige artikel op www.tvvl.nl

 

 

  • dr. ir. Atze Boerstra

    feelgoodbuilding specialist + managing director

    dr. ir. Atze Boerstra

    feelgoodbuilding specialist + managing director

    achtergrond
    TU Delft, Klimaatregeling, faculteit Werktuigbouwkunde & promotie TU Eindhoven, unit Building Physics & Systems (BPS)

    specialisatie
    thermisch binnenklimaat, luchtkwaliteit, beleidsadvisering, PPS/DBFMO projecten, installatietechniek, research & development, rechtszaken

    Klik hier voor meer informatie over Atze. 

  • dr. ir. Marije te Kulve

    lighting + indoor climate specialist

    dr. ir. Marije te Kulve

    lighting + indoor climate specialist

    achtergrond
    TU Eindhoven, Bouwfysica aan de faculteit Bouwkunde (MSc) en Universiteit Maastricht, Humane Biologie aan de faculteit FHML (PhD)

    specialisme
    licht en gezondheid, thermisch comfort, productiviteit, onderzoeksmethodologie

    Klik hier voor meer informatie over Marije.