Binnen bba binnenmilieu certificeren wij al jaren middels de WELL Building Standard, hét certificaat op het gebied van gezonde gebouwen. Onze nieuwste collega Stan de Wit heeft eind mei zijn WELL Performance Testing Agent (PTA)-certificaat met succes afgerond! Samen met DGMR-collega Laura van de Pol heeft hij diverse online modules doorlopen en als examen een WELL Performance Verification voor een fictief project ingediend. Dit is positief ontvangen wat betekent dat bba binnenmilieu nu ook een echte WELL PTA in huis heeft.

WELL PTA’s zijn verantwoordelijk voor het kwalitatief en objectief laten verlopen van de WELL Performance Verification (PV) van WELL-projecten. Dit is de afsluitende fase van het WELL-proces waarin aan de hand van diverse metingen op locatie onderzocht wordt of het gebouw daadwerkelijk aan de WELL-eisen voldoet. Zo vinden er onder andere lucht-, water-, licht-, thermisch comfort- en geluidmetingen plaats.

 

Stan mocht zijn kennis direct toepassen, want daags na het behalen van zijn certificaat kwam het eerste WELL PV-project al om de hoek kijken. Samen met twee collega’s reisde hij af naar Berlijn om daar metingen uit te voeren in het nieuwe kantoor van Vattenfall, ontwikkeld door EDGE Technologies. Dit vooruitstrevende gebouw heeft al veel aandacht gekregen in diverse vakbladen en wordt alom geroemd door de grote hoeveelheid hout dat wordt gebruikt in de constructie. De oplevering staat gepland voor september 2022.

Voor Stan was het een interessant en leerzaam project. Hij kan zijn ervaring als PTA snel uitbreiden, want de komende periode staan er nog veel meer PV’s op de agenda!