ir. Beatriz Fernandes Coutinho – Indoor Climate Specialist

Ik ben Beatriz Fernandes Coutinho. Ik ben geboren vlakbij Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Ik heb gestudeerd aan de Universiteit van Coimbra, ook in Portugal: een Master in Energy and Sustainability. Tijdens deze master heb ik 5 maanden gestudeerd aan de TU Delft, waarbij ik voor het eerst in aanraking kwam met Nederland. Ik werd er meteen verliefd op en wist dat ik hier wilde blijven. Ook leerde ik in Delft Atze kennen. Hij heeft mij toen een stage aangeboden bij bba binnenmilieu en zo ben ik hier terechtgekomen. Sinds september 2023 ben ik fulltime in dienst.

Mijn achtergrond op de universiteit bestaat vooral uit ingenieurswerk, met veel focus op cijfers, nummers en systemen. Alles had met fysica te maken en weinig met de mens. Tijdens mijn studie lag mijn interesse vooral in HVAC en thermisch comfort, maar ook dit bleef vooral bij theorie: ik wist nog weinig van de praktijk. Toen ik door Atze een stageplaats kreeg aangeboden bij bba, kwam Froukje met het idee om een onderzoek te doen in het kader van Zet de knop om, de overheidscampagne om energie in gebouwen te besparen. De focus bij dit onderzoek lag, voor het eerst voor mij, niet op de installaties of energieprestaties, maar de invloed ervan op de mens. Het onderzoek was niet alleen interessant, maar voor mij ook de perfecte aanvulling op het stukje praktijk en mensgerichte gedeelte van binnenmilieu dat ik nog miste.

Ik ben nog jong in het vakgebied, maar zou graag willen doorleren in de richting die ik nu ingeslagen ben. Thermisch comfort vond ik altijd al interessant, maar ik hoop me nu nog meer te kunnen verdiepen in het vraagstuk van energiebesparing zonder in te leveren op het thermisch comfort van gebouwgebruikers. Ik hoop daarbij veel het werkveld in te gaan en ervaring op te doen in de praktijk.

Sinds mijn stageperiode ben ik woonachtig in Den Haag en probeer ik zo veel mogelijk over de stad en Nederland te leren. Daarnaast volg ik elke maandagavond Nederlandse les en hoop ik mijn Nederlands zo snel mogelijk bij te spijkeren!

 

 • ir. Beatriz Fernandes Coutinho

  Indoor climate specialist

  ir. Beatriz Fernandes Coutinho

  Indoor climate specialist

  achtergrond
  Universiteit van Coimbra, Master in Energy & Sustainability.

  specialisatie
  Klimaatinstallaties, speelveld tussen energieprestaties gebouw en thermisch comfort gebouwgebruikers.

  Klik hier voor meer informatie over Beatriz.